محل تبلیغات شما

تفاوت رتبه و تراز , رتبه تنها ترتیب سطح علمی داوطلبان را مشخص میکند. یعنی نمیتوان تفاوت سطح علمی دو دانش اموز را به طور دقیق از رتبه ی آن دو فهمید و فقط میتوان گفت که کدام بهتر یا بدتر است.

 

تفاوت رتبه و تراز کنکور

اما تراز، با دقت کامل میتواند سطح علمی افراد را با هم مقایسه کند. به این صورت که با در نظر گرفتن تعداد و ارزش سوالاتی که داوطلبان پاسخ می دهند، به آن ها یک امتیاز داده میشود. از این امتیاز عددی که با عنوان تراز» یاد میشود، برای رتبه بندی و همچنین سنجش تفاوت علمی داوطلبان استفاده می شود.تفاوت رتبه و تراز

تفاوت رتبه و تراز  :  لازم به ذکر است که عدد رتبه ی هر فرد هرچه پایین تر باشد، نشان دهنده ی زرنگ تر بودن او، و عدد تراز هر فرد هرچه بالاتر باشد، نشان دهنده ی زرنگ تر بودن او نسبت به بقیه است.

مثال: 3 دانش اموز در درسی، درصدهای مقابل را کسب می کنند:

1) 10% 2)15% 3)90%
اگر بخواهیم سطح علمی این 3 دانش آموز را مقایسه کنیم، با مفهوم رتبه» تنها میتوان گفت که دانش اموز شماره ی 3 اول، شماره ی 2 دوم، و شماره ی 1 سوم است. پس اینکه دانش اموز سوم چه قدر از بقیه توان علمی بالاتری دارد، با رتبه مشخص نمی شود.
اما نمره ی تراز» که به این سه دانش اموز اموز داده میشود، چیزی شبیه اعداد زیر است.
دانش اموز شماره ی 3 : 11000
دانش اموز شماره ی 2 : 6000
دانش اموز شماره ی 1 : 5000
به این ترتیب می توان فهمید که اختلاف وضعیت علمی این 3 دانش اموز، چقدر است.

تفاوت رتبه و تراز  : رتبه ترتيب داوطلبان را نشان مي دهد و مثلا اگر 2000 نفر در کنکور شرکت کنند نفر 1 تا هزار را مشخص مي کند اما تراز تفاوت بين داوطلبان را نيز نشان مي دهد به اين معني که مثلا يک نفر که رتبه 1 شده و يک نفر رتبه 2؛ تراز نشان مي دهد که تفاوت علمي اين دو چقدر است. مثلا 1 شده 7300 ولي دو شده 7000 مثلا البته . يعني رتبه 1 تا 2 فاصله 300 درجه اي از نظر توان علمي دارند. این تفاوت چگونه مشخص می شود از طریق مقایسه شما با دیگران.

تفاوت رتبه و تراز : به چه صورت یکی این که مثلاً در درس هایی که اکثر افراد پایین زده اند به عنوان نمونه 40 درصد اگر داوطلبی 90 درصد بزند تفاوت این فرد با بقیه بسیار زیاد خواهد بود به این دلیل که توانسته درصدی بزند که سایرین نتوانسته اند. حتی در سوالات هم این اتفاق می افتد ممکن است دو داوطلب 60 درصد بزنند اما یکی تراز آن از دیگری بیشتر باشد. چه موقع این اتفاق می افتد زمانی که داوطلب برتر به سوالاتی از آن درس پاسخ داده باشد که اکثراً نتوانسته اند پاسخ بدهند و برعکس فرد دوم به سوالاتی پاسخ داده است که همه توانسته اند پاسخ دهند.

همچنین سطح دشواری سوالات نیز بسیار تعیین کننده است. سوالات در سازمان سنجش سطح بندی می شود: ساده، متوسط و دشوار. داوطلبی که بتواند سوالات دشوار را پاسخ دهد قطعاً تراز بالاتری خواهد داشت و همینطور متوسط و سپس ساده. اگر تعداد داوطلبان پاسخ دهنده به یک سوال بسیار کم باشد یعنی آن سوال دشوار است و کسی که به این سوال پاسخ دهد تراز بالاتری تعلق خواهد گرفت.تفاوت رتبه و تراز

در نهایت باید ارتباط این دو را این گونه بیان کنیم که تراز رتبه را تعیین می کند نه درصد.

مفهوم ضرايب دروس :

در گروه هاي مختلف آزمون سراسري ، هريك از رشته ها داراي ضرايب متفاوتي از دروس آن گروه مي باشند. بعنوان مثال در رشته پزشكي گروه آزمايشي علوم تجربي ضريب درس زيست شناسي4، ضريب درس رياضي 2 ، ضريب درس شيمي 3 و . . . است . يا براي شما داوطلبان عزيز فني حرفه اي و كار دانشي ضريب رياضي (2،1 ) 4وفيزيك (2،1 ) و شيمي ( 1،2) و ادبيات و زبان فارسي (2،1) 2 و دين و زندگي (1،2،3) 5/1 و عربي (1،2) 1 و زبان انگليسي (1،2) 1 است .تفاوت رتبه و تراز

براي اطلاع كامل از مفهوم ضريب و نقش آن در كنكور ، رتبه و گزينش در رشته ها به نكات زير دقت كنيد :

بنابر تصميم گيري سازمان سنجش و آموزش كشور در آزمون هاي تستي كنكور امتياز هر تست درست برابر (3) ، امتياز تست بدون جواب (0) و امتياز تست با جواب نادرست (1-) است . نمره خام يا درصد خام شركت كننده در هر درس از فرمول زير محاسبه مي شود.

100× (تعداد جوابهاي نادرست)3/1 – (تعداد جواب هاي درست ) = نمره خام به درصد

تعداد كل تست ها

درصد خام بدست آمده در هر درس در ضريب درس ضرب مي شود . عددي كه به اين ترتيب بدست مي آيد كه عددي اعشاري است كه براي سهولت آن را در ضريبي بين صفر تا 10 ضرب مي كنند تا نمره تراز بدست آيد .تفاوت رتبه و تراز

البته اين عدد هر ساله توسط سازمان سنجش مشخص مي گردد .

رتبه داوطلب با توجه به مجموع نمرات تراز وي محاسبه مي شود.

حال با توجه به نكات فوق به مثال صفحه بعد دقت كنيد :

فرض كنيد كه ضريب درس زيست شناسي (4) ، درس رياضي (2) ، درس شيمي (3) و درس فيزيك (2) باشد و دانش آموزي به سؤالات هر درس مطابق جدول زير پاسخ داده باشد .

و نمره تراز اين دانش آموز ( ضريب تراز 10 ) است در هر درس به ترتيب زير خواهد بود

2400=100×4×60= درس زيست شناسي

1400 =100× 2×70 = درس رياضيات

6/ 1266= 100× 2×33/63 =درس شيمي

2/1533 =100× 2× 66/76=درس فيزيك

توجه به اعداد فوق روشن مي سازد كه ضريب درس نقش اساسي در تعيين نمره تراز دارد. توجه كنيد كه در درس زيست شناسي با اينكه درصد خام بسيار كمتر از دروس ديگر است نمره تراز بالاتري بدست آمده است .

اين مطلب را به عبارت ديگر مي توان بدين ترتيب بيان كرد كه هر پاسخ درست در درس زيست شناسي ارزش معادل دو برابر پاسخ درست در دروس ديگر را دارد و از طرف ديگر هر پاسخ نادرست در اين درس نيز زياني معادل دو برابر يك پاسخ نادرست در دروس ديگر را متوجه داوطلب خواهد ساخت .اختلاف ميان امتياز هر پاسخ درست و هر پاسخ نادرست در هر يك از دروس با توجه به فرمول زير محاسبه مي شود :

ضريب ×4=ضريب درس × [3-(-1)]

يعني در درس زيست شناسي اختلاف يك پاسخ درست و نادرست 16 امتياز است . در حالي كه در دروس رياضي ، فيزيك يا شيمي 8 امتياز خواهد بود.

( نكته : در سيستم جديد كنكور سراسري اين امتيازات تغيير كرده است . )

تفاوت رتبه و تراز : حال با توجه به موارد گفته شده مشاهده مي كنيد كه در هر يك از گروه هاي آزمايشي دروسي كه ضريب بالاتري دارند ، از نظر تأثير در گزينش داوطلب اهميت فوق العاده زيادي دارند . به عبارت صحيح تر نمره بالا در اين دروس شرط لازم براي قبولي است . بنابراين بخوبي مي بينيد كه بايد وقت بيشتري را صرف اين دروس كنيد .

اما اين مطلب بدان معني نيست كه مي توان از دروس با ضريب پايين ( مانند درس عربي با ضريب 2 ) چشم پوشي كرد .زيرا بالا بودن نمره در دروس با ضريب بالا شما را در موقعيتي قرار مي دهد كه با ديگران مقايسه شويد . ولي براي قبول شدن شما كافي نيست . ضرائب مربوط به دروس عمومي و پايه و اختصاصي هر يك از رشته ها همه ساله توسط وزارت فرهنگ و آموزش عالي بصورت دفترچه هايي در اختيار داوطلبان قرار مي گيرد .شما نيز بايد با توجه به گروه آزمايشي خود و رشته هاي دانشگاهي كه در آن مايل به ادامه تحصيل هستيد ، ضرايب دروس اختصاصي خود را با توجه به مندرجات دفترچه راهنما بيابيد تا با آگاهي بيشتري نسبت به ارزش دروس مختلف به مطالعه آنها بپردازيد و نسبت به هر كدام ارزشي مطابق ضرايب مربوط به آن درس قائل شويد كه البته در چند سال گذشته ، ضرايب دروس عمومي و پايه و اختصاصي مطابق آنچه كه گفته شد ثابت بوده است .

 

تعيين رتبه در هر درس

تفاوت رتبه و تراز : همان طور كه پيش از اين اشاره شد ، رتبه شما در هر درس با توجه به نمره شما در همان درس مشخص مي گردد . توجه كنيد كه اين گونه روش تعيين رتبه باعث خواهد شد كه عده اي از داوطلبان داراي رتبه اي يكسان گردند .

كه در اين صورت رتبه نفرات بعدي با توجه به تعداد داوطلبان قبل از آنها مشخص مي شود . براي اينكه بخوبي به اين مطلب آگاه شويد به مثال زير توجه كنيد :

نمرات فرضي پانزده نفر در يك آزمون به ترتيب زير بوده است : (هر يك از حروف انگليسي نمايش نام يكي از امتحان دهندگان است . )

و رتبه هاي افراد فوق نيز بصورت زير تعيين مي شود :

دقت كنيد كه تمام افرادي كه داراي نمرات يكسان هستند رتبه اي يكسان دارند و رتبه نمرات بعدي با توجه به تعداد افراد بالاتر از آنها معين مي شود .

روش فوق در تعيين رتبه باعث تراكم زياد شركت كنندگان در يك رتبه خاص مي شود . و به اين ترتيب است كه ، درست يا نادرست بودن پاسخ يك تست نيز مي تواند نقش بسزايي در قبولي يا عدم قبولي شخص داشته باشد . اين امر به خصوص در رتبه هاي بين 1000 تا 5000 بخوبي مشهود است . در اين حدود يك تست مي تواند رتبه را ، حتي تا 500 نفر تغيير دهد و اين تغيير خود تعيين كننده وضعيت قبولي شخص خواهد بود .تفاوت رتبه و تراز

بنابر اين به خوبي متوجه شديد كه ، درست يا نادرست بودن پاسخ حتي يك تست بخصوص در دروسي كه ضرايب بالا دارند براي شما تعيين كننده است .

مفهوم تراز در کنکور  تراز کنکور به زبان ساده

تفاوت رتبه و تراز کنکور 99 1400

تراز چیست و نحوه و فرمول محاسبه تراز در کنکور ها و آزمون ها چیست چگونه است

رتبه ,درس ,مي ,كه ,تفاوت ,تراز ,رتبه و ,تفاوت رتبه ,با توجه ,توجه به ,مي شود

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها